Klik hier voor een gratis intake gesprek

Naam
*
E-mail
*
Telefoonnummer
*
Bericht

Veroudering tegengaan met voeding, Kan dat?

Nieuwsbericht van 19/12/2017

Niemand wil ongezond oud worden. Sterker nog: het liefst houden we dat ouder worden helemaal tegen. Het is dan ook niet verrassend dat het internet volstaat met tips om veroudering te vertragen. Vooral lijstjes met ‘superfoods’ die je jong moeten houden zijn populair. Maar kan dat eigenlijk wel, veroudering tegengaan met voeding? En zo ja, heb je daar dan echt handenvol gojibessen voor nodig? In de blog van vandaag vertel ik je alles over de beste manieren om je organen, je huid en je brein gezond te houden.

Superfoods tegen veroudering

Wie voeding zoekt om veroudering te verminderen, krijgt al snel allerlei heel specifieke aanbevelingen toegeschoven. Eet genoeg lijnzaad, genoeg cacao, genoeg cranberry’s, knoflook en groene thee, en ga zo maar door. Dat is echter een veel te beperkte manier om tegen de kwestie aan te kijken.

Natuurlijk is er met al deze voedingsmiddelen op zichzelf niets mis. Maar dat wil niet zeggen dat je veroudering kunt voorkomen door gewoon dagelijks dit lijstje af te werken! Als je voedingspatroon naast die superfoods uit junkfood bestaat, gaat dat dagelijkse kopje thee je namelijk niet veel helpen. Hetzelfde geldt voor producten met veel suiker, alcoholische dranken, enzovoort.

Denk aan het geheel!

Wil je veroudering tegengaan door gezond te eten, begin dan dus niet door naar specifieke producten te kijken. Zorg er in plaats daarvan liever voor dat je eetpatroon als geheel op orde is. Uiteindelijk gaat het er niet om dat je die antioxidanten per se uit groene thee en cacao binnenkrijgt! Het belangrijkste is dát je ze binnenkrijgt – maar dat kan op veel meer manieren.

Door op je voedingspatroon als geheel te focussen, voorkom je ook dat je per ongeluk tekorten oploopt. Dat gebeurt namelijk vaak als mensen zich te veel op losse voedingsmiddelen concentreren – ze zien daardoor andere problemen over het hoofd.

Veroudering tegengaan met voeding

 Goed, van de lijstjes met superfoods willen we ons dus niet te veel aantrekken. Maar wat is dan wél belangrijk als je lang jong en gezond wilt blijven? We geven je hieronder vijf algemene voedingstips die veroudering tegengaan!

1. Antioxidanten

Veroudering is doorgaans het gevolg van schade aan je cellen, ook wel oxidatie genoemd. Die schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Je kunt dat effect echter tegenwerken door veel antioxidanten te eten, stoffen die, zoals de naam al zegt, oxidatie tegengaan. Antioxidanten zitten vooral veel in fruit en groente, maar ook bijvoorbeeld in cacao, knoflook, koffie en thee.

 2. Minder suiker en alcohol

Toegevoegde suikers en alcohol zorgen beide voor meer slijtage in je lichaam. In het geval van suiker komt dat omdat het ontstekingen kan veroorzaken, die op hun beurt tot meer oxidatie leiden. Bij alcohol is het probleem dat het je organen simpelweg te veel moeite kost om het weer uit je lichaam te werken. Door deze twee stoffen te vermijden, vertraag je je veroudering automatisch al.

3. Voldoende water

Je lichaam heeft water om heel wat redenen hard nodig. Eén daarvan is dat je alleen met voldoende vocht afvalstoffen af kunt voeren. Zo voorkom je dat die onnodig lang in je lichaam rond blijven zwerven en daar meer schade aanrichten. Verder is water belangrijk om je huid gehydrateerd – en dus rimpelvrij! – te houden! Probeer dus dagelijks ongeveer twee liter te drinken (een deel daarvan kan ook thee of koffie zijn).

4. Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn opnieuw belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, maar ook voor de opname van vitamines en mineralen. Een aantal vetoplosbare vitamines zijn belangrijke antioxidanten, dus dit is zeker belangrijk. Verder houden gezonde vetten je brein in goede vorm als je ouder wordt. Je vindt deze vetten bijvoorbeeld in zaden en noten, vette vis, avocado en olijfolie.

5. Variatie!

En het allerbelangrijkste is: blijf genoeg variëren!

Voor de meeste voeding en voedingsstoffen geldt namelijk dat er allerlei verschillende soorten bestaan. Alleen door van alles wat te eten, zorg je er dus voor dat je een compleet patroon van nutriënten binnenkrijgt. Kies dus voor verschillende groentes, verschillende eiwitten, verschillende noten, en blijf nieuwe producten uitproberen!

 

Meer tips tegen veroudering

Veroudering tegengaan is niet alleen een kwestie van voeding. Ook andere factoren hebben grote invloed op hoe snel je lichaam slijt. We geven hieronder dus nog vier algemene tips om met een goede leefstijl zo lang mogelijk jong te blijven.

1. Blijf in beweging

Heel intensief sporten is niet per se goed tegen veroudering: dat kan namelijk weer tot meer oxidatie leiden. Maar gematigd intensief bewegen is een goede manier om gezond te blijven. Activiteit helpt je lichaam om schoon te blijven en zorgt ervoor dat er niet snel weefsel afgebroken zal worden. Ook is je weerstand met voldoende beweging beter. Dat zorgt ervoor dat ook ziektes minder kans krijgen om schade aan te richten.

2. Verminder stress

Stress is één van de factoren die oxidatieve schade snel kan verergeren. Zorg er dus voor dat je voldoende ontspant, en probeer enorme stressbronnen uit je leven te verwijderen. Het is ook van groot belang om genoeg goede slaap te krijgen! Acht uur per dag is het minimum dat voor de meeste mensen aanbevolen wordt.

3. Stop met roken!

Roken heeft net als suiker en alcohol een ontzettend slechte invloed op je lichamelijke gezondheid. Eén gevolg van roken is dat het bindweefsel en elastine afbreekt. Dat betekent dat je huid een stuk eerder begint te rimpelen. Verder creëert tabak natuurlijk enorme oxidatie en kan het voor allerlei vormen van kanker zorgen. Daar leef je ook zeker niet langer van.

4. Kijk uit met de zon

Een laatste tip om je huid gezond te houden: let op hoe veel je in de zon zit. Natuurlijk kun je in de zomer lekker bruinen, maar doe dat geleidelijk en smeer je altijd goed in. Zo voorkom je dat het UV-licht voor schade in je huidcellen zorgt, met rimpels en soms zelfs huidkanker tot gevolg. Het is om dezelfde reden af te raden om vaak onder de zonnebank te gaan liggen!